All Categories DrillBook Bezpečné zálohování do cloudu

Bezpečné zálohování do cloudu

Ukládání zálohovaných dat na USB, externí disky nebo jiná „statická“ média sice funguje, ale základním předpokladem je, že spolu s počítačem nepřijdete i záložní uložiště. Nejbezpečnějším místem pro ukládání záloh jsou tedy tzv. cloudová uložiště, kam data uložíte resp. nahrajete resp. nahrají se tam zcela bez vašeho zásahu a máte je tam „jednou pro vždy“. Když se porouchá počítač nebo vám ho někdo ukradne, nic se neděje. Prostě se z jiného počítače přihlásíte ke svém cloudovému uložišti, data si stáhnete a obnovíte.

Nejznámější taková uložiště jsou tato:

  • Google Drive (i česky)

  • Dropbox (pouze anglicky, ale zase nejjednodušší systém registrace a instalace klienta)

  • One Drive (i česky)

  • iCloud (pouze anglicky, pro uživatele produktů společnosti Apple)

Všechna jsou v základní (a pro naše potřeby dostačující) verzi ZDARMA. Návodů, jak taková uložiště používat je na internetu celá řada, základem všech zmíněných služeb ale je:

  1. Vytvoření uživatelského účtu.

  2. Stažení a nainstalování tzv. klienta do vašeho počítače. Klient, tedy malý prográmek vytvoří ve Vašem počítači novou složku, která se dále bez jakéhokoliv zásahu uživatele synchronizuje do cloudového uložiště a odesílá tam všechna data, která do složky uložíte.

Jednoduše pak stačí při konci denní práce s DrillBookem uložit záložní soubor do této složky, záloha se během pár sekund odešle někam do Kalifornie (i když od roku 2018 kvůli tzv. GDPR spíše někam po Evropě) a máte vystaráno.

Was this article helpful?

Thanks for your feedback!